Knjiga napisana na mobilnom telefonu dobila književnu nagradu

Datum objave: 07.02.2019   Broj čitanja: 543
Izbjeglica, koji se trenutno nalazi u zatočeništvu na Papua Novoj Gvineji, osvojio je dva najviša književna priznanja u Australiji sa svojom debitantskom knjigom, koju je napisao na svom mobilnom telefonu i poslao poglavlje po poglavlje preko WhatsApp-a.
Knjiga napisana na mobilnom telefonu dobila književnu nagradu

 

Iranac, Behrouz Boochani, dobitnik je ovogodišnje Viktorijanske nagrade za književnost, vrijedne 100.000 australijskih dolara, kao i nagrade “Prize for Non-Fiction” vrijedne 25.000 australijskih dolara.

 

Nagrađena autobiografija pod naslovom „No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison“, je objavljena prošle godine.

 

Australija je uhitila kurdsko-iranskog novinara na otoku Manus 2013. godine zbog pokušaja ulaska u Australiju bez važeće vize, nakon što je više puta pokušao emigrirati i pobjeći od rata iz Irana u Australiju.

 

Dok je bio u centru za zatočenike, Boochani je napisao knjigu na svom maternjem perzijskom jeziku i poslao je preko WhatsApp-a prevoditelju Omid Tofighian u Australiji, a izdavač Picador Australia je primio transkript od njega parcijalno, putem tekstualne poruke.

 

Dobitnik nagrade je rekao da se nada da će nagrada usmjeriti pažnju na teškoće više od 1.000 ljudi koji se nalaze u Australiji u zatočeničkim centrima na otocima.

 

Knjiga se bavi životom u pritvoru, otuđenjem i dehumanizacijom zatvorenika, torturom i metodičkim dovođenjem u stanje očaja.

 

Boochani je rekao da je jedan od njegovih najvećih strahova, dok je pisao knjigu, bio da će njegov telefon konfiskovati stražari u zatočeničkom centru.

 

„Brinuo sam se da će, ako upadnu u moju sobu, konfiskovati moje stvari“, rekao je Boochani.

 

Nagrada je objavljena u četvrtak, 31. siječnja na svečanosti u Australiji, zemlji u kojoj je Boochani-ju zabranjen boravak.

 

„To donosi ogromnu sramotu australijskoj vladi“, rekao je Boochani o politici odgovornoj za njegovu patnju.

 

Grude.com/Manager.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio