Pojačan inspekcijski nadzor obveznika fiskalizacije

Datum objave: 11.02.2019   Broj čitanja: 490
Porezna uprava Federacije BiH u narednom razdoblju provodit će pojačan inspekcijski nadzor primjene Zakona o fiskalnim sustavima u okviru kojeg će posebna pažnja biti posvećena obveznicima fiskalizacije.
Pojačan inspekcijski nadzor obveznika fiskalizacije


Kod ovih obveznika, priopćeno je danas iz Porezne uprave, analizom podataka sa servera ove institucije utvrđeno je da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa. Inspektori Porezne uprave će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana tijekom i izvan radnog vremena te vikendima, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

 

Porezna uprava Federacije BiH pozvala je obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali, da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja. Na taj način izvršit će se prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, nego poštivanje odredbi zakona.

 

Posebnu pažnju skrenuli su obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati. U protivnom, na iznos storniranog računa bit će izvršen obračun poreznih obveza i poduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

 

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni.

 

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa novčane kazne iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike. Također, za ponovno učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine, Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana, podsjećaju danas iz Porezne uprave FBiH.

 

Pojačan inspekcijski nadzor obveznika fiskalizacije
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio