Najmoćniji čovjek EUROPE izrazio strah od mogućnosti novog rata na Balkanu

Datum objave: 21.02.2019   Broj čitanja: 653
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati realnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer, u suprotnom slučaju, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, javlja Anadolu Agency.
Najmoćniji čovjek EUROPE izrazio strah od mogućnosti novog rata na Balkanu

 

“Ukoliko te zemlje ne postanu članice Europske unije, riskiramo povratak u devedesete godine. Mislim da je to pitanje rata ili mira”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

 

Naglasio je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizira slovenski predsjednik početkom lipnja u Ljubljani.

 

“U potpunosti podržavam tu inicijativu”, kazao je Juncker.

 

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, navodeći da je važno da je Tajani uputio ispriku.

 

Pahor je zahvalio Junckeru na podršci Inicijativi tri mora te dodao da će pozvati i njemačkog predsjednika na predstojeći sastanak u Ljubljani.

 

Dotaknuo se i europske perspektive regije zapadnog Balkana, posebno se osvrnuvši na Bosnu i Hercegovinu.

 

Istaknuo je da je BiH slučaj “sui generis” i da prema njoj treba biti “suptilan”, što ipak, kako je kazao, ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za europske integracije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio