Kardinal Puljić: U BiH je bilo slučajeva zlostavljanja, sa zlom se moramo suočiti

Datum objave: 22.02.2019   Broj čitanja: 223
Kardinal Vinko Puljić nalazi se u Vatikanu gdje sudjeluje na konferenciji o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.
Kardinal Puljić: U BiH je bilo slučajeva zlostavljanja, sa zlom se moramo suočiti

 

Na upit novinarke N1 je li se o ovoj problematici razgovaralo u BiH, je li bilo zlostavljanja, kardinal Puljić je kazao:

"U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna", rekao je.

 

Zašto to nije upućeno pravosuđu BiH - pitanje je na koje je Puljić odgovorio:

"Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjet ćemo šta ćemo dalje napraviti", istaknuo je dodavši da čeka odgovor Kongregacije.

 

On se u Vatikanu nalazi na poziv pape Franje, koji je pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija u svijetu Skup o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

"Sveti otac nas je hrabro pozvao da se suočimo s tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti", izjavio je.

 

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloupotrebi djece. Prvo moramo imati pristup kako raditi sa žrtvama, kako raditi s onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje događaju", izjavio je Puljić Nini Klenak u Vatikanu.

 

On je kazao da treba početi od odgoja u obitelji. "Da se formiraju djeca integrirana u osobnosti, onda pitanja Sjemeništa, kako formirati zrele osobe, a onda kako stvoriti zajedništvo svećensko s biskupima, da se budemo hrabri suočiti s izazovima na našem putu", kazao je Vinko Puljić za N1.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio