Predsjednica RH: Ratni 'Za dom spremni' je legalan

Datum objave: 22.02.2019   Broj čitanja: 548
'Za dom' je jedna od povijesnih varijanti hrvatskog pozdrava i pokliča, a 'Za dom spremni' jest službeni, kompromitirani pozdrav Nezavisne države hrvatske (NDH) koji treba razlikovati od pokliča Za dom spremni pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata, koji je dio njihovih nikad zabranjenih insignija, rekla je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.
Predsjednica RH: Ratni 'Za dom spremni' je legalan

 

U razgovoru za Hrvatski radio u sklopu intervjua S predsjednicom izvan protokola jedno od pitanja bilo je vezano i uz njezino nedavno priznanje da je pogriješila kada je pozdrav 'Za dom spremni' pravdala govoreći da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, što je izazvalo dosta negativnih reakcija na desnom političkom spektru.

 

Za dom spremni nije arija iz Nikole Šubića Zrinskog

 

Upitana je li pogriješila s tim svojim priznanjem, predsjednica je odgovorila kako nije te da stoji kod svoje izjave, ponovivši da je Za dom spremni kompromitiran, ali i da treba razlikovati poklič Za dom spremni koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbe, te je i danas dio njihovih službenih insignija.

 

- Dakle, poklič 'Za dom' ili bilo koja varijanta jest povijesni hrvatski pozdrav, odnosno poskočica, ili kako bismo to nazvali, koja se spominje u puno historijskih dokumenata ili pjesama, a meni je najdraža arija iz opere Nikola Šubić Zrinski. Međutim, poklič odnosno pozdrav 'Za dom spremni' jest isključivo službeni pozdrav NDH i kao takav kompromitiran - rekla je Grabar-Kitarović.

 

Citirala je pritom i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i izjavu da je NDH bila kvislinška tvorevina i fašistički zločin, ali ipak i izraz želje hrvatskog naroda za svojom slobodom i nezavisnošću od jugoslavenske države.

 

- I predsjednik Tuđman i svi mi slažemo se da je zbog činjenice da je NDH tada bila u koaliciji sa Silama osovine i zbog svega što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata, poklič odnosno službeni pozdrav 'Za dom spremni' - kompromitiran - naglasila je Grabar-Kitarović dodavši kako tu postoji jedna iznimka.

 

Razlika između ustaškog pozdrava i pokliča u statutima pojedinih postrojbi

 

- Postoji razlika između ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' i pokliča 'Za dom spremni' koji postoji u statutima i ratnim insignijama pojedinih hrvatskih postrojbi koje su prvotno nastale izvan sustava Hrvatske narodne garde i slično, i koje i dan danas u svojim statutima legalno imaju pozdrav 'Za dom spremni' - kazala je.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio