Kolumna GRUDSKOG pera odzvanja snažno i 12 godina nakon nastanka

Datum objave: 01.03.2019   Broj čitanja: 382
Danas je Dan nezavisnosti, državni praznik Bosne i Hercegovine, države koju kao ovakvu nijedan njezin narod nije htio i da nije međunarodne zajednice koja je održava na apartima tko zna kakva bi ona bila. Odnosno, možda bi bila bolja jer bi se dogovarali domaći ljudi, a ne stranci koji su u dobroj mjeri i svoje države unakazili.
Kolumna GRUDSKOG pera odzvanja snažno i 12 godina nakon nastanka

 

Petar Grubišić je 2007. godine u Večernjem listu napisao kolumnu Dan nezavisnosti BiH i Hrvati koja je i danas itekako aktualna.

 

Dan nezavisnosti, državni praznik koji se danas slavi u samo pola BiH, u svim normalnim državama oduvijek je bio najveći državni blagdan. Zašto se taj dan tako ne doživljava u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego samo u Federaciji BiH, odnosno onom dijelu gdje su izrazita većina Bošnjaci?Iz jednostavnog razloga što bošnjačka većina referendum o samostalnosti BiH i njezino izdvajanje iz krnje Jugoslavije doživljava kao izrazito svoju zaslugu, bez obzira na to što su Hrvati tome činu, čini mi se, dali najveći doprinos. Da oni nisu izišli na referendum i dali svoj glas za samostalnost BiH, nismo sigurni da bi ta država danas postojala i ovakva kakva egzistira već 16 godina.E, što su Hrvati u BiH dobili od svoga opredjeljenja za samostalnu i suverenu BiH? U onom trenutku kad se događao referendum jasnu poruku da neće živjeti u Slobinoj krnjoj Jugoslaviji, nego da idu za Hrvatskom. Vjerovali su da će u samostalnoj BiH lakše ostvariti svoje ustavno pravo na ravnopravnost s ostala dva naroda, te da će lakše s Bošnjacima obraniti BiH od srpske agresije.


Od te tri najvažnije značajke referenduma o samostalnosti BiH za Hrvate ostvarila se samo jedna, i to ona psihološka - da su pošli za Hrvatskom i da su Jugoslaviji rekli zbogom. Priča o zajedničkoj obrani od srpskog agresora, kao i zajamčena ustavna prava kao jednog od triju konstitutivnih naroda, ostala su mrtvo slovo na papiru.Iz sadašnje perspektive, kad se pogledaju sve te činjenice, netko bi mogao reći da su se Hrvati prevarili jer prije nego što su pristupili referendumu nisu tražili jamstva za novi ustroj BiH. Svoj glas za nezavisnost, koji je bio, htjeli to neki priznati ili ne, presudan za samostalnu i suvrenu BiH, dali su naslijepo, ne znajući da će kroz koju godinu od BiH dobiti manje od onih koji su bili protiv njezine nezavisnosti.Zato hrvatski puk, za koji vjerujem da ne žali što je omogućio BiH samostalnost i suverenost, najviše boli kad ga neki pojedinci, grupe, grupacije, pa dijelom i međunarodna zajednica, optužuju za razbijanje Bosne i Hercegovine. Otuda i bojazan hrvatskih političara da će se svaka priča o trećem entitetu tako protumačiti. Hrvati su za samostalnost BiH mnogo dali, ali zauzvrat od nje nisu dobili niti ono što su trebali.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio