Landeka: Zmije su počele izlaziti, potreban oprez!

Datum objave: 03.03.2019   Broj čitanja: 1105
Posljednjih dana u šahtovima u Hrvatskoj je uočeno nekoliko zmija, doznaje se od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
Landeka: Zmije su počele izlaziti, potreban oprez!

 

Za zadnju fotografiju koja im je dostavljena, onu zmije u oknu kod Gajane, ustanovljeno je kako se radi o odraslom primjerku poskoka, za kojeg se pretpostavlja da je ovdje prezimio.

 

S dolaskom toplijeg vremena očekuje se povećani broj sličnih slučajeva, a Landeka je objasnio što činiti ako se naiđe na zmiju, posebice ako se radi o otrovnici.

 

- Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica - veli Landeka naglašavajući da su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta. Stoga ih se ne bi smjelo ubijati.

 

Zmije su jako osjetljive na vibracije pa se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije.

 

- Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne - rekao je Landeka.

 

Glas Istre

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio