Austrija prvi put u povijesti zabranila misu u Bleiburgu

Datum objave: 08.03.2019   Broj čitanja: 836
Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva.
Austrija prvi put u povijesti zabranila misu u Bleiburgu

 

- Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.

 

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve.

 

- Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru, stoji u priopćenju.

 

Kako se nadalje navodi u priopćenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja ove godine, donesena je nakon 'temeljne analize' skupa 2018. kao i 'brojnih razgovora' između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

 

- Analiza mise 2018. je pokazala da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni, stoji u priopćenju.

 

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

 

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

 

Agencije

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio