Otvoren znanstveno-stručni skup ''Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu''

Datum objave: 14.03.2019   Broj čitanja: 295
Četrdesetak autora na dvodnevnome skupu problematizira današnje potrebe BiH i nemogućnost njezina iskoraka bez promjene Ustava..
Otvoren znanstveno-stručni skup ''Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu''

 

U Neumu je otvoren dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu”, a na njemu su se okupili brojni eminentni stručnjaci, ali i visoki dužnosnici iz BiH, Hrvatske i svijeta kako bi dali odgovor na ovo pitanje koje stoji s oznakom status quo neodgovoreno dulje vrijeme te će uskoro postati i realnost s obzirom na ambicije BiH da postane članica Unije, piše Večernji list BiH.

 

Skup organizira Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.

 

Na znanstveno-stručnom skupu će se izložiti primjeri iz europske prakse i modeli iz ustavnopravne prakse zemalja Europske unije. “Konferencija ‘Europski ustav za BiH’ ima cilj sagledavanje pitanja o BiH kao višenacionalnoj državi konstitutivnih i jednakopravnih naroda te ostalih u kontekstu procesa pristupanja BiH Europskoj uniji te opće sposobnosti zemlje za provođenje nužnih reformi i ispunjenja europskih standarda. U svemu tome se pitanje ustava nameće kao pitanje svih pitanja. To u konačnici znači pronalazak odgovora na pitanje kako konstitutivnost i ravnopravnost, kao neporecive odrednice Ustava BiH, pozicionirati u okvire europske pravne stečevine, ustavne prakse i teorije na razini EU-a i njezinih članica”, navode organizatori.

 

Znanstveno-stručni skup, treći po redu, predstavlja najveći iskorak u odnosu na prethodna dva iako su slične teme kojima su se bavili sudionici. Ponajprije i stoga jer će o ovim pitanjima progovoriti i autori i druga dva naroda, ali i inozemstva kako bi se pronašla formula za izlazak iz sadašnjeg začaranoga kruga.

 

Četrdesetak autora na dvodnevnome skupu problematizira današnje potrebe BiH i nemogućnost njezina iskoraka bez promjene Ustava zemlje, ali i istodobno ostavlja ozbiljne dvojbe je li to uopće moguće napraviti u okolnostima sadašnjih mitoloških narativa koje su protkane potrebom isticanja osjećaja žrtava iz proteklog rata te navodnih “građanskih” vrijednosti koje posve isključuju kolektivitete.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio