Uljanik: Zavarena vrata, radnici u štrajku, nema ulaza

Datum objave: 21.03.2019   Broj čitanja: 270
Radnici Uljanika od 13 sati ponovno su u štrajku, a tom su prilikom zavarili vrata na glavnom ulazu u Uljanik.
Uljanik: Zavarena vrata, radnici u štrajku, nema ulaza

 

Time su, po riječima predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, simbolično stavili "ključ u bravu" pulskog brodogradilišta.

 

Druga dva ulaza koja su na Uljanikovim zidinama zaključali su lokotima. Uljanik je postao utvrda u koju će od 7 sati ujutro moći ući samo i jedino Uljanikovi radnici koji neće raditi jer je riječ o generalnom štrajku. Neće moći unutra niti kooperanti koji su radili na kruzeru i jaružaru - dakle nema nikakvog rada. Radnici su rekli da su na to natjerani Vladinim nečinjenjem. Traže od Vlade da im prvo isplati sve zaostale plaće pa da se onda nastavi s poslom, odnosno da se krene putem restrukturiranja, prenosi HRT.

 

- Uprava nam nije dala informacije koje smo tražili i od 13 sati smo u štrajku, svi osim 3. maja. Zavarit ćemo vrata, na vratima će biti dva člana štrajkaškog odbora, dopuštat ćemo ulazak samo Uljanikovim radnicima, rekao je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

 

- Spremni smo raditi, radili smo 6 mjeseci bez plaće, nitko to ne cijeni. Dobili smo informaciju da i predstavnik ili vlasnik kopača, želi napustiti Uljanik, to nije naša krivica, to je krivica onih koji nisu donosili odluke, koji samo prebacuju datume kada će se donijeti odluke. Prisiljeni smo ponovno pokrenuti štrajk.

 

Slično je raspoloženje među radnicima 3. maja. Nečinjenje države im je nerazumljivo, a nemoć donošenja odluka neoprostiva. Prozivaju Državno odvjetništvo i upućuju ga na upravu Uljanika kao glavnoga krivca za nastalo stanje. S kolegama u Puli dijele stajališta o opstojnosti brodogradnje, ali im ne opravdavaju pritužbu da su jedino brodogradilište koje nije restrukturirano.

 

- Mi se nismo restrukturirali jer naš novac je sav tamo otišao. Ovdje su nas sve devastirali, što god smo imali. Potjerali su nam ljude u mirovinu, davali dobre otpremnine. Nas su sustavno uništavali, planski, i sad smo tu na prosjačkom štapu. I opet moram prozvati upravu Uljanika, nitko nije kriv za ovo nego oni, a država je trebala kontrolirati, rekao je Predrag Knežević, član Sindikalnog odbora 3. maja.

 

Juraj Šoljić, povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju rekao je da su dovedeni u ovu situaciju baš zbog neaktivnosti države.

 

- Ne čine ništa. Zar moramo svi otići iz ove Hrvatske? Ovo je naša domovina i ovi ljudi žele raditi, ostati ovdje. Složite se i donesite odluku kakav god bila, poručio je političarima Šoljić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio