Poskok ugrizao muškarca

Datum objave: 27.03.2019   Broj čitanja: 1037
Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu..
Poskok ugrizao muškarca


Na planini Kalnik nedaleko Križevaca muškarca koji se penjao na stijenu u nedjelju je ugrizao poskok, zmija čiji ugriz za čovjeka može biti smrtonosan, ako se ne reagira na vrijeme.

 

Njegov prijatelj otkrio je za ePodravinu da ga je poskok ugrizao za prst.

 

"Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu", rekao je H.K. Biolog Goran Šafarek pojašnjava kako se treba ponašati u blizini poskoka, kakvi su karakterno, ali i na što treba pripaziti kad krenemo na Kalnik.

 

"Zmije se bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice", rekao je Šafarek.

 

Kako kaže, zmije ne napadaju, već se brane, kao i druge životinje.

 

"Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene", zaključuje Šafarek.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio