Zbog 30 KM mora iza rešetaka

Datum objave: 02.04.2019   Broj čitanja: 393
Za prekršaj počinjen 2015. godine, što nisam imao vozačku uz sebe, dobivam kaznu 30 KM. Četiri godine poslije, stiže mi rješenje o kazni za 30 KM i 15 dana zatvora.
Zbog 30 KM mora iza rešetaka

 

Napominje se i da je ovo jedini razuman i efikasan način koji će primorati kažnjenika da plati navedeni iznos, koji je obavezan..

 

Da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj se na svakom koraku mogu pronaći brojni apsurdi, pokazuje najnoviji slučaj iz Zenice. Zbog neplaćanja novčane kazne od svega 30 maraka i zbog bojaznosti od zastare kazne, prema odluci Suda, 29-godišnji Zeničanin bit će uhićen i pritvoren 15 dana, piše Avaz.

 

Razuman način
Zeničanin je, kako Avaz saznaje, kažnjen sa 30 KM zbog neposjedovanja vozačke dozvole, a kako kaznu nije platio od 8. listopada 2015. godine do danas, Općinski sud u Zavidovićima, Odjel u Maglaju, donio je rješenje o njegovom uhićenju.

 

- Prema evidenciji iz Registra novčanih kazni i prekršajne evidencije, vidljivo je da okrivljeni nije izmirio dugovanja po navedenom prekršajnom nalogu, da postoji opasnost od nastupanja zastarjelosti novčane kazne, zbog čega je Sud zaključio da kažnjenog treba prinuditi na plaćanje kazne lišavanjem slobode na 15 dana – navodi se u obrazloženju.

 

Napominje se i da je ovo jedini razuman i efikasan način koji će primorati kažnjenika da plati navedeni iznos, koji je obavezan.

 

Narod odlazi
Zeničanin, čiji je identitet poznat redakciji Avaza, smatra da je ovo apsurd te da 30 maraka kazne nije razlog da dobije 15 dana zatvora.

 

- Za prekršaj počinjen 2015. godine, što nisam imao vozačku uz sebe, dobivam kaznu 30 KM. Četiri godine poslije, stiže mi rješenje o kazni za 30 KM i 15 dana zatvora. I onda se pitaju zašto narod odlazi iz države – kaže Zeničanin za Avaz.

 

Mora dokazati da ne može platiti
- Vrijeme za koje kažnjeni bude lišen slobode, neće utjecati na plaćanje izrečene novčane kazne, koju kažnjeni duguje. Lišenje slobode neće se moći odrediti i izvršiti u slučaju ako kažnjeni može dokazati da nije u mogućnosti platiti izrečenu novčanu kaznu – navodi se u obrazloženju sudske odluke.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio