Znanstvenici otkrili: Kemikalije iz krema za sunčanje brzo dospijevaju u krv

Datum objave: 08.05.2019   Broj čitanja: 468
Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, uz naznaku da ovo istraživanje ne znači da biste trebali prestati koristiti kreme za sunčanje
Znanstvenici otkrili: Kemikalije iz krema za sunčanje brzo dospijevaju u krv

 

Miris omiljene kreme za sunčanje odmah vas vraća u bezbrižne ljetne dane i uživanja na plaži. I dok jedva čekate ponovno na sebe nanijeti kremu za sunčanje sa zaštitinim faktorom pred odlazak na plažu, stižu nam informacije o studiji čiji rezultati su pokazali da se kemikalije iz tih proizvoda, nakon nanošenja na kožu, apsorbiraju u krvotok.

 

Ipak, posljedice toga na zdravlje, ako ih ima, nisu poznati.

 

Studija koju su proveli istraživači iz američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) pokazala je da kemikalije iz proizvoda za zaštitu od sunca nakon naonešenja vrlo brzo prodiru u krv. Iako je riječ o vrlo malom broju sudionika istraživanja, riječ je tek o dvadesetak ljudi, ovo je prvi put da su prezicno mjerene razine kemikalija u krvi ljudi nakon uporabe sredstava za zaštitu od sunca i koliko se u krvi zadržavaju.

 

Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, uz naznaku da ovo istraživanje ne znači da biste trebali prestati koristiti kreme za sunčanje, posebice kada znamo kakva se opasnost krije od izloženosti sunčevim zrakama bez zaštite.

 

"Nikako ne bismo trebali prestati koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom", naglašava jedna od voditeljica istraživanja i dermatologinja dr. Kanade Shinkai sa Sveučilišta California, San Francisco. "Znamo da izloženost sunčevim zrakama može uzrokovati melanom, " zaključila je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio