Loša strana šećera

Datum objave: 13.01.2020   Broj čitanja: 424
Osim što uzrokuje karijes, deblja, ubrzava starenje organizma, povećava upale u organizmu i rizik za brojne bolesti i kronična stanja poput dijabetesa, šećer loše utječe i na san..
Loša strana šećera

 

Šećer drži prvo mjesto na crnoj listi nutricionista već godinama, a sad je pronađen još jedan razlog da i ostane tamo.

 

Naime, osim što uzrokuje karijes, deblja, ubrzava starenje organizma, povećava upale u organizmu i rizik za brojne bolesti i kronična stanja poput dijabetesa, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Sleep Medicine šećer loše utječe i na san, prenosi metro-portal.hr.

 

Ako konzumiramo previše slatkoga imat ćemo potrebu jesti kasno navečer jer nam razina šećera u krvi nije stabilna, a kasni obroci loše djeluju na kvalitetu spavanja, a zbog manjka energije i neispavanosti u idućem ćemo danu ponovno žudjeti za šećerom.

 

Kao što vidimo, stvoren je začarani krug koji treba prekinuti, kaže za The Guardian klinički psiholog specijaliziran za poremećaje spavanja dr. Michael Breus.

 

"Šećer crpi magnezij iz tijela koji je nužan za kvalitetan san", dodaje nutricionistkinja Charlotte Watts.

 

Dr. Paul Kelly, znanstvenik koji se bavi navikama spavanja također smatra da su loš san i šećer povezani i da je ta veza obostrana.

 

"Imamo veliki problem sa šećerom, ali i sa spavanjem. Šećer narušava kvalitetu sna, a manjak sna povećava želju za šećerom", objašnjava za The Guardian. Što manje šećera unesemo tijekom dana, to ćemo se bolje naspavati.

 

"U tijelu postoji biokemijski uzrok naše želje za šećerom. Tijelo prepoznaje kada su nam resursi potrošeni i kada trebamo nešto što će nam izazvati ugodu. Žudnja za slatkim može biti znak usamljenosti. Kada u životu nemamo dovoljno radosti posegnut ćemo za nečim što će popuniti taj nedostatak. Vrlo često je to šećer", objašnjava dr. Kelly.

 

Šećer u krvi ponaša se poput vlaka smrti u zabavnom parku, skače gore-dolje ovisno o tome što jedemo, a hrana bogata vlaknima i krumpir, odnosno spojevi iz njegove kore, pomažu nam kontrolirati ga.

 

Ove namirnice otpuštaju puno dulje šećer u krvi i tako sprječavaju da on skače i ne opterećuju jetra", objašnjava za spomenuti portal dijetetičarka Anna Hardman.

 

Nadalje, hrana bogata triptofanom podiže kvalitetu sna jer triptofan potiče stvaranje serotonina, a on nam pomaže da se opustimo i pripremimo za spavanje. Triptofana, među ostalim, ima u cjelovitim žitaricama, svježem siru, leći i peradi.

 

Što se manje kroz dan budemo oslanjali na kofein i šećer to ćemo noću zdravije spavati, a znamo da je kvalitetan san ključan za kvalitetan život.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio