VELIKO OTKRIĆE: Ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica

Datum objave: 01.07.2020   Broj čitanja: 1558
Prvi korak u opsežnim istraživanjima koja bi dalje vodila k detaljnijim ispitivanjima s ciljem primjene.
VELIKO OTKRIĆE: Ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica

 


Radeći na projektu “Biokemija eteričnih ulja” studenti splitskog Kemijskog tehnološkog fakulteta te Prirodoslovno matematičkog fakulteta primijetili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su dobili rektorovu nagradu.

 

Zvonimir Jažo, voditelj projekta, na početku je opisao kako su došli do spomenutog otkrića, prenosi dalmacijadanas.hr.

 

– Naša su istraživanja bila usmjerena na proučavanje prirodnih spojeva koji se nalaze u eteričnim uljima, čija bi biološka aktivnost mogla imati korisnu primjenu. Sva istraživanja provedena su s eteričnim uljima koja su izolirana postupkom destilacije iz samoniklog biljka. Sakupljanje samoniklog bilja obavljeno je na ekološki prihvatljivim lokacijama diljem Dalmacije, od otoka Šipana do Kornata, jedan uzorak smilja je iz Hercegovine. Istraživanja biološke aktivnosti eteričnih ulja kadulje i smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke provodila su se na Mediteranskom institutu za istraživanje života. Ovim putem želim se zahvaliti upravi i koordinatorici Instituta dr. sc. Branki Bernard, te voditeljici znanstvene grupe Biologija robusnosti dr. sc. Katarini Trajković, na iskazanoj podršci i mogućnosti rada u njihovom laboratoriju za stanične kulture. Bez podrške Instituta, naš projekt ne bi bio izvediv. Posebnu zahvalu upućujem članici navedene znanstvene grupe, kolegici Vlatki Paštar, koja je dvoje sudionika u projektu obučila za samostalan rad sa stanicama, rekao je na početku Jažo.

 

Prvi korak u opsežnim istraživanjima koja bi dalje vodila k detaljnijim ispitivanjima s ciljem primjene

 

Opisao je kako je samo istraživanje teklo.

 

– Istraživanja smo provodili sa sedam uzoraka eteričnih ulja kadulje i jedanaest uzoraka eteričnih ulja smilja. Provedenim istraživanjem ustanovili smo da eterična ulja kadulje i smilja imaju blagu citotoksičnu aktivnost na stanice dermalnog fibroblasta koje se nalaze u donjem sloju kože. Za razliku od eteričnog ulja kadulje, eterično ulje smilja pokazuje značajniju citotoksičnu aktivnost na stanicama karcinoma dojke. Najprije smo odredili citotoksičnu aktivnost eteričnog ulja smilja na zdravim stanicama, potom su provedeni testovi na stanicama karcinoma dojke. Međusobnom usporedbom rezultata koji prikazuju utjecaja eteričnih ulja smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke, uočeno je da smilje izaziva veću smrtnost kod karcinogenih stanica.

 

Naša istraživanja eteričnih ulja predstavljaju tek prvi korak u opsežnim istraživanjima koja bi dalje vodila k detaljnijim ispitivanjima s ciljem primjene. Time se u ovom projektu nismo mogli baviti zbog vremenskih ograničenja za provedbu projekta i zbog nedostatka financija. Budući da eterična ulja predstavljaju smjesu kemijskih spojeva, došli smo do otkrića koja nas dalje vode ka testiranju pojedinačnih čistih komponenti koje bi mogle biti odgovorne za smrt karcinogenih stanica, kazuje Jažo.


FOTO: dalmacijadanas.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio