Znate što je šipurika ili svrbiguza? Nekima je donijela tisuće eura

Datum objave: 08.11.2018   Broj čitanja: 848
Nekad je šipurike u hercegovačkim poljima bilo u nevjerojatnim količinama, a krčenje šuma, zagađenje okolišta i brojne druge negativne okolnosti smanjile su broj njezinih stabala.
Znate što je šipurika ili svrbiguza? Nekima je donijela tisuće eura

 

Međutim, i danas je šipurika, nekima poznata i kao svrbiguza, popularna, a oni koji je šetajući pronađu, rado je uberu i jedu sirovu.

 

Aleksandar Prodanović iz susjedne Srbije zaradio je na njoj tisuće eura. On je nije brao prirodno nego je na svojoj plantaži zasadio 3 tisuće sadnica.

 

To je bio njegov izlaz iz siromaštva jer je 2012. ostao bez posla. - Svaki posao u poljoprivredi je zahtjevan, nema lakog posla, ali u odnosu na druge voćne kulture, šipurika je puno zahvalnija. Nije zahtjevna kao jabuka, kruška ili šljiva, ali se moraju primjenjivati agrotehničke mjere, obvezna je kosidba, mora se obrezivati i prskati - kaže. U posao je uložio od 2500 do 3000 eura. Uložena sredstva vratila su mu se treće godine. - U trećoj godini počinju prvi komercijalni efekti - priča.

 

On šipuriku prodaje kao gotov džem.

 

Ljekovita svojstva

 

Šipurika ima jako velike količine vitamina C, najviše nakon crnog ribizla, a posebno je važno što se kuhanjem ne gubi količina vitamina. Osim vitamina C sadrži i vitamine A, D i E, masne kiseline i antioksidant flavonoid.

 

Pripisuju joj je se mnoga medicinska svojstva, od otklanjanja malaksalosti, umora, anemije (slabokrvnosti), kao i antiupalna svojstva pri upalama unutarnjih organa. Plodovi sadržavaju značajan postotak voćnog šećera - 22%, bjelančevina 3,6% i masti 0,7%. Zatim sadrže vitamine B1, B2, naicin i karotene (provitamin A), vitamin E. Vrlo je značajan i sadržaj mineralnih tvari, naročito kalija. Odlikuje se i bogatim sadržajem željeza, magnezija, fosfora i sumpora, u manjoj mjeri flavonide, tanine, voćne kiseline i pektine 25%. Sjeme šipka sadrži tragove vitamina C, dekstrin, vanilin, voćne kiseline i oko 9% ulja. U ulju dobivenom iz klice nalazi se 47 mg alfa i beta tokoferola (vitamina E) na 100 grama.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivo08.11.2018 17:25 sati
    Nije svrbiguzica ,nego srbiguzica!!!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio